Het vriendelijke slaapplan voor baby’s

De eerste maand na de geboorte gaat het in slaap vallen van je baby nog vaak op de automatische piloot. Hij wordt wakker, drinkt en valt dan meteen in slaap. Of hij is soms na het drinken nog even wakker, maakt gezellig contact met zijn ouders, ligt nog wat om zich heen te kijken en valt dan in slaap.

Je baby is moe, maar slaapt niet

Als de baby wat ouder is, zo tussen de vier en zes weken, kan het slapen wat minder vanzelfsprekend gaan. Hij kan soms moeilijker in slaap vallen, terwijl hij toch moe is. Het beste tijdstip om de baby te laten slapen is als je aan zijn signalen ziet dat hij moe is. Gapen, wegkijken, jengelen en druk bewegen, laten zien dat het tijd is je kleintje naar bed te brengen.

Slaapritueel toepassen

In diverse boeken lees je dat je je baby vanaf het begin wakker in bed moet leggen. Maar sommige baby’s lukt het niet om in slaap te vallen en hebben daarbij hulp nodig. Een slaapritueel kan helpen om je baby vertrouwd te maken met slapen. Met een slaapritueel laat je alles in vaste terugkerende rituelen plaatsvinden. Zodra je ziet dat je kindje moe is, ga je met een zachte, langzame stem praten. Je maakt geen actief oogcontact meer. Met rustige bewegingen breng je hem naar zijn donkere kamertje, zacht pratend leg je uit dat hij lekker gaat slapen. Je laat een vast muziekje horen of zet een white noise aan. En daarna leg je hem rustig in zijn strak opgemaakte bedje.

Als het niet lukt om je baby wakker in zijn bedje te leggen en te laten slapen, kunnen jullie het Vriendelijke Slaapplan gebruiken. Je leert je baby dan in kleine stapjes om zelf in slaap te vallen. Zodra je ziet dat je baby moe wordt, ga je weer met het vaste slaapritueel beginnen. Als je baby begint te huilen in bed, pak je hem op en leg je hem heel stevig tegen je aan, jouw ene hand onder z’n billetjes en met je andere hand houdt je zijn hoofjde heel stevig tegen je aan. Zittend op een yogabal wieg je je kindje. Intussen probeer je je eigen ademhaling rustig te krijgen d.m.v. het maken van lange ssshhh geluiden. Als je zelf rustig bent, wordt je baby ook rustiger en gaat hij steeds rustiger ademen. Eerst zal hij misschien tegensputteren, je voelt een gespannen lijfje, hij beweegt op en neer met z’n hoofdje. Met andere woorden, hij vecht even tegen de slaap. Maar na een tijdje zal hij jouw rustige ademhaling overnemen en uiteindelijk voel je zijn lichaam ontspannen. Je hoort en voelt dat hij in slaap gevallen is. Heel voorzichtig leg je hem in zijn bedje. Eerst laat je hem met zijn zij de matras raken zodat hij niet met een moro-reflex meteen weer wakker wordt. Daarna draai je hem voorzichtig om zodat hij op z’n ruggetje ligt. Je legt je handen nog even op zijn hoofdje, handen en buikje zodat hij zich veilig voelt. En hopelijk blijft hij dan slapen.

Baby’s slapen in korte slaapcycli van 45 minuten. Als je baby na een slaapcyclus van 45 minuten weer wakker wordt, leg je meteen weer je handen op zijn hoofdje, handen en buikje en maakt een sshh-geluid. Raakt hij overstuur, dan troost je hem eerst weer in je armen en legt hem weer in bed als hij rustig is of als hij weer in slaap gevallen is.

Lukt het niet om je baby in zijn bedje in slaap te krijgen, dan is de draagdoek een geweldig hulpmiddel, want hierin slapen bijna alle baby’s. Hij rust dan goed uit en met een uitgeruste baby kun je de volgende keer weer beter oefenen met slapen. 

Slaapconsult

Wil je meer weten over een slaapritueel of heb je behoefte aan andere handige tips? Misschien is een slaapconsult of een cursus interessant voor jou.

babygedrag babysignalen bad boertje borstvoeden borstvoeding borstvoedingsdeskundig draagdoek honger huilen krampjes lactatiekundige moe moeheid overdag slapen papa rustige baby slaapconsult slaapgedrag Slaapritueel SuperSaar tips zuigreflex