Een slaapritueel voor baby’s

De eerste maand na de geboorte gaat het in slaap vallen van je baby nog vaak op de automatische piloot. Hij wordt wakker, drinkt en valt dan meteen in slaap. Of hij is soms na het drinken nog even wakker, maakt gezellig contact met zijn ouders, ligt nog wat om zich heen te kijken en valt dan in slaap.

Je baby is moe, maar slaapt niet

Als de baby wat ouder is, zo tussen de vier en zes weken, kan het slapen wat minder vanzelfsprekend gaan. Hij kan soms moeilijker in slaap vallen, terwijl hij toch moe is. Het beste tijdstip om de baby te laten slapen is als je aan zijn signalen ziet dat hij moe is. Gapen, wegkijken, jengelen en druk bewegen, laten zien dat het tijd is je kleintje naar bed te brengen.

Slaapritueel toepassen

In diverse boeken lees je dat je je baby vanaf het begin wakker in bed moet leggen. Maar sommige baby’s hebben hulp nodig om in slaap te leren vallen. Een slaapritueel kan helpen om je baby vertrouwd te maken met slapen. Met een slaapritueel laat je alles in vaste terugkerende rituelen plaatsvinden.

Zodra je ziet dat je kindje moe is, ga je met een zachte, langzame stem praten. Je maakt geen oogcontact meer. Met zachte bewegingen breng je hem naar zijn donkere kamertje en wiegt hem zachtjes in slaap, intussen een sshh-geluid makend. 

Als de baby rustig is, kun je al proberen hem in zijn bedje te leggen. Gaat hij huilen, dan kun je hem wat langer wiegen en als hij in een rustige slaap is, laat je hem eerst met zijn zij de matras raken zodat hij niet met een moro-reflex meteen weer wakker wordt. Daarna draai je hem voorzichtig om zodat hij op z’n ruggetje ligt. Je legt je handen strak op zijn hoofdje, handen en buikje zodat hij zich veilig voelt. Hij ligt in een strak opgemaakt bedje. Als je baby na een slaapcyclus van 45 minuten weer wakker wordt, leg je meteen weer je handen op zijn hoofdje, handen en buikje en maakt een sshh-geluid. Raakt hij overstuur, dan troost je hem eerst weer in je armen.

Wiegen met een yogabal

Een yogabal is een handig hulpmiddel om je baby te wiegen. Lukt het niet om je baby in zijn bedje in slaap te krijgen, dan is de draagdoek een geweldig hulpmiddel, want hierin slapen bijna alle baby’s. 

Slaapconsult

Wil je meer weten over een slaapritueel of heb je behoefte aan andere handige tips? Misschien is een slaapconsult of een cursus interessant voor jou.

babygedrag babysignalen bad boertje borstvoeden borstvoeding borstvoedingsdeskundig draagdoek honger huilen krampjes lactatiekundige moe moeheid overdag slapen papa rustige baby slaapconsult slaapgedrag Slaapritueel SuperSaar tips zuigreflex