Een vertrouwde slaapomgeving

Baby slaapt in een doos - Een vertrouwde slaapomgeving voor baby's - blog Ineke

Een vertrouwde slaapomgeving is fijn voor je baby. Als ik slaapconsulten of borstvoedingsadvies bij mensen thuis doe, zie ik baby’s vaak los of in een babynestje in de box liggen. Ouders hebben dan van hun zorgverleners gehoord dat de  baby overdag beter in een lichte omgeving kan slapen, omdat hij zo sneller een goed dag- en nachtritme krijgt.

Oerbehoeftes: nog altijd sterk

Het is vreemd dat baby’s in staat worden geacht dingen te kunnen die wij als volwassenen nog steeds niet kunnen. Zelfs als 60-plusser val ik nog terug op baby-slaaphoudingen. Overdag kan ik bijvoorbeeld alleen in een donkere ruimte slapen, opgerold op mijn zij in de foetushouding. Zelfs als het veertig graden is, trek ik een laken strak over me heen. Ga je slapen, dan kies je ook als volwassene een geborgen, veilige houding.

Geborgenheid

Juist pasgeboren baby’s die net geen foetus meer zijn, hebben deze geborgenheid nodig. Ze zijn gewend om negen maanden in een donkere, strakke, warme, wiegende slaapomgeving te liggen, met wat kabbelende achtergrondgeluidjes om zich heen. Wat is heerlijker voor deze jonge baby’s dan zo’n vertrouwde slaapomgeving aangeboden krijgen, met een wiegje met strak opgemaakt lakentje en dekentje, in een donkere omgeving en wat gepraat van zijn ouders als vertrouwde achtergrondmuziek.

Kartonnendoos als babybedje?

Misschien geen gek idee dat we de Finse gewoonte overnemen om pasgeboren baby’s in een kartonnen doos te laten slapen, klein en veilig. De kartonnen doos is een traditie in Finland die al 75 jaar bestaat: alle jonge moeders ontvangen een doos met producten voor in de eerste maanden van de baby. De doos zelf kan als tijdelijk bedje gebruikt worden om het slaapritme op gang te brengen. In Nederland is zo’n doos nog niet verkrijgbaar.

Let op:

Zeker niet elke doos is geschikt als tijdelijk baby-bedje: voldoende ventilatie is belangrijk. Daarnaast moet de doos op een veilige plek staan, waar geen risico op schuiven is.