Ik ben Ineke

Al meer dan 25 jaar werk ik met ouders en hun pasgeboren baby. Na al die jaren geeft het me nog steeds veel voldoening om ouders te kunnen ondersteunen in deze eerste intense periode. Ouders leren geleidelijk hun baby kennen, weten hoe ze met hem kunnen omgaan en zo groeien ze geleidelijk in het ouderschap.

In de eerste maanden weten ouders niet altijd wat het gedrag van hun baby betekent, of hij moe of hongerig is, pijn heeft of gewoon lekker bij zijn ouders wil zijn. Als lactatiekundige en babypedagoog kan ik ouders leren wat het gedrag van hun baby betekent. Tijdens consulten kan ik met de ouders naar oplossingen zoeken bij borstvoedings- en slaapproblemen. In mijn vele cursussen die ik aan aanstaande ouders geef, bereid ik ze voor op de borstvoeding en op het leven met een baby.

Als lactatiekundige en als babypedagoog bezoek ik ouders thuis. Daarnaast geef ik cursussen aan zwangere stellen, aan prille ouders en aan professionals.

Borstvoedings- en babyconsulten
Tijdens de borstvoedings- en babyconsulten kijk ik met de ouders naar de voedingen en het babygedrag. Samen met hen zoek ik naar mogelijke oplossingen bij vragen en problemen op het gebied van borstvoeding, slapen, huilen en troosten.

Borstvoedingsconsult – Tijdens een borstvoedingsconsult kijk ik met de ouders naar een borstvoedingssessie en maak met hun een nieuw voedingsplan dat aansluit bij de situatie en bij de wens van de ouders.

Slaapconsult – De eerste weken gaat het slapen van baby’s nog vaak op de automatische piloot. Rond de zes weken vallen sommige baby’s niet meer zo vanzelfsprekend in slaap. Het slapen kan moeilijker gaan als de baby heel alert is, kleine slaapsignalen laat zien of als hij te moe geworden is om te slapen. Samen met de ouders kijk ik naar de huidige situatie en leer ouders hoe ze met een vriendelijk slaapplan de baby kunnen helpen om in slaap te leren vallen.

Cursussen en workshops voor aanstaande ouders
Naast het werken met ouders, vind ik het ook heel belangrijk om aanstaande ouders goed voor te bereiden op het leven met een baby. Daarom geef ik cursussen om je baby te leren kennen.

In de cursus Voeden en opvoeden komen alle mogelijke aspecten van een baby op een interactieve manier aan de orde: wat doet een baby in de baarmoeder, hoe kun je contact maken met je baby, wat betekent het gedrag van je baby, hoe ga je om met het huilen of met moeilijk slapen van je baby, hoe is het om voor het eerst moeder en vader te worden, hoe houd je je relatie goed. Ook vertel ik jullie de basis van borstvoeding en de basis van baby’s. In het eerste deel over borstvoeding gaat het over moedermelk, borstvoedingshoudingen, het belang van vaders en van ontspanning.

Workshop Contact met je baby – Deze workshop laat zien wat jullie baby in de buik al kan, hoe jullie contact kunnen maken met hem. Jullie leren hoe jullie je baby kunnen laten wennen aan het leven buiten de buik, hoe het leven met een baby eruit ziet en hoe jullie niet alleen goed voor de baby zorgen maar ook voor jezelf. Er is een afwisseling van informatie, filmpjes en uitwisseling.

Mijn achtergrond
Ik ben in 1956 in Zuid-Limburg geboren waar mijn liefde voor de natuur ontstaan is.
Vanaf mijn twintigste woon ik in Amsterdam, de mooiste stad van de wereld.

In een ver verleden heb ik lerarenopleiding Tekenen en Nederlands gedaan en daarna werkte ik bij een aantal uitgeverijen en bij een kunstadviesbedrijf. Intussen kreeg ik drie kinderen en toen zij groter werden, kon ik moeilijk afscheid nemen van de wereld van baby’s en peuters.

Daarom besloot ik in 1998 over te stappen van de kunstwereld naar de wereld van ouders en baby’s. Nooit heb ik spijt gehad van deze keuze. Het is elke keer weer bijzonder om ouders met een kersverse baby te ontmoeten en om hun te ondersteunen in dit prille ouderschap.

Intussen heb ik het schilderen weer opgepakt en schilder ik onder andere baby’s. Mijn schilderijen zijn te zien op insta onder inekevanstraeten.