Van pink naar borst

Baby zuigt aan pink - borstvoedingsadvies

Zuigreflex op gang brengen

Aan het einde van een zaterdagmiddag fietste ik voor een borstvoedingsconsult naar Marianne en haar pasgeboren baby Abel. Abel was vijf dagen oud; een heel klein ventje dus nog. Na een lange bevalling van 22 uur en met bijna volledige ontsluiting werd Abel uiteindelijk toch met een keizersnede geboren. Hij had daarna last van zijn hoofdje en het aanleggen aan de borst lukte niet. Zijn aangeboren reflexen om te zoeken, zuigen en drinken aan de borst leken helemaal weg te zijn. Marianne wilde advies en samen met mij kijken wat ze zou kunnen doen om dit te veranderen.

Toen ik bij Marianne en Abel arriveerde, had hij echt zin in een voeding. Marianne had de afgelopen dagen gekolfd en sinds vandaag had ze een prachtige toereikende hoeveelheid melk voor haar zoon.

Pink en tepelhoedje

We probeerden de hongerige jongen aan te leggen maar het lukte hem niet grip te krijgen op de vlakke tepels van zijn moeder. Met een tepelhoedje probeerden we het opnieuw. Maar ondanks dat het tepelhoedje binnen de kortste tijd helemaal vol zat met moedermelk, begreep Abel niet wat hij met de borst kon doen. Ik stelde Marianne voor om hem eerst even op haar vinger te laten zuigen. En dat begreep hij wél: hij zoog alsof zijn leven ervan af hing. Snel de vinger weggetrokken en Abel direct aan de borst aangelegd. Het lukte! Abel liet ineens hetzelfde gedrag zien als aan de vinger. De kleine inprenting van het zuigen aan de pink haalde de reflex die hij nodig had om te zuigen aan de borst tevoorschijn. Met krachtige halen dronk hij soepel aan de borst, alsof hij het nooit anders had gedaan.

Elke baby heeft een sterke zuigreflex van nature, hoe klein hij ook is. Daardoor wordt de melkproductie van de moeder op gang gebracht en het zorgt ervoor dat de baby voldoende voeding binnen krijgt. Ook Abel had deze zuigbehoefte, maar hij had even een zetje nodig om zijn reflex ook aan de borst te gebruiken.

babygedrag babysignalen bad boertje borstvoeden borstvoeding borstvoedingsdeskundig draagdoek honger huilen krampjes lactatiekundige moe moeheid overdag slapen papa rustige baby slaapconsult slaapgedrag Slaapritueel SuperSaar tips zuigreflex